Categorii

Abonare newsletter

Cum alegem memoria RAM potrivita

2016-08-01 05:12:20 0 By: Lukas Times Read: 14079
Cum alegem memoria RAM potrivita

Cum ne alegem memoria RAM potrivitata desktop-ului sau laptop-ului nostru?

Dupa cum bine se intelege si din titlu , atunci cand dorim sa imbunatatim viteza de procesare a calculatorului nostru prin adaugarea unor memorii RAM, este foarte important sa alegem formatul de memorie potrivit calculatorului nostru.

Memoria RAM pentru desktop-uri, este ma ingusta si mai lunga, iar memoria pentru notebook-uri este mai inalta si mai scurta.

Este de specificat ca sunt desktop-uri care functioneaza cu memorie RAM pentru laptop-uri, acest lucru fiind necesar datorita design-ului mini al carcaselor.

Pentru inceput este esential sa stim ce face memoria RAM in calculatorul nostru si cat de importanta este ea.

Atunci cand dam orice comanda calculatorului, memoria RAM proceseasa si afiseaza rezultatele aferente.  Multi utilizatori au impresia ca informatia aparuta pe display-ul calculatorului provine direct de pe hard disk, dar acest lucru nu este adrevarat, memoria RAM preia comanda ta si informatia din hard disk pentru a expune-o pe ecran.  Astfel cum este si foarte simplu de inteles, orice crestere a capacitatii de memorie RAM duce la o crestere directa a performantelor calculatorului, ducand la o procesare mai rapida a unei cantitati mai mari de informatie.

Ce inseamna RAM?

RAM inseamna Random Access Memory, asta nu inseamna ca informatia este aleasa aleatoriu. Informatia poate fi scrisa si citita la orice adresa indiferent de timp.

Memoriile RAM pentru desktop-uri.
Este de specificat aici, ca nu existe diferente de functionalitate intre memoriile RAM LO DIMM pentru desktop-uri si cele NO DIMM pentru laptop-uri.
Diferenta intre cele doua fiind data doar de forma lor.
Memorie RAM LO DIMM, ce se traduce in Large Outline Dual Inline Memory Module , arata in felul urmator.

 


Memorie RAM SO DIMM , inseamna Small Outline Dual Inline Memory Module si arata ca in poza de mai jos.


 
Tehnologiile memoriei RAM

Aici vom vorbi putin de tehnologiile memoriilor RAM, respectiv DDR, DDR2, DDR3 si noul DDR4.
Este foarte important sa alegem memorie RAM cu tehnologia acceptata de procesor si placa de baza, in caz contrar calculatorul nostru nu va recunoaste memoria RAM instalata si automat el nu va functiona.
DDR inseamna Dual Data Rate.

Tehnologia DDR

Tehnologia DDR sau DDR1 este destul de veche, iar in momentul de fata aceste memorii nu se mai produc. Aceste memorii aveau o capacitate de 1 GB maxim pe placuta RAM si o frecventa intre 200 si 400 Mhz si un numar de 184 Pini.

Tehnologia DDR2 are o capacitate de maxim 4 GB pe placuta RAM si functioneaza pe o frecventa intre 400 Mhz si 1066 Mhz avand un numar de 240 de pini.

Tehnologia DDR3 este una dintre cele mai comune tehnologii folosite la memoriile RAM, fiind doar de curand surclasata ca performanta de noua tehnologie DDR4. Memoriile RAM DDR3 au la fel ca memoriile DDR2 un contact cu 240 de pini dar functioneaza la o frecventa mult mai mare si anume intre 1066 Mhz si pana la maxim de 2133 Mhz.

Noua tehnologie DDR4 este aparuta de curand avand in momentul de fata o gama restransa de procesoare care suporta aceasta memorie, respectiv procesoarele Intel Skylake. Memoriile RAM DDR4 au la fel ca memoriile DDR3 si DDR2 un contact cu 240 de pini, dar aceastea functioneaza la frecvente foarte mari de pana la 3333 Mhz.

Nu am uitat de stramosul memoriilor RAM si anume SDR (Single Data Rate) dar aceste memorii sunt foarte vechi si nu mai sunt intalnite.
Speram ca ti-am fost de folos cu acest articol si te-am ajutat in alegere memoriei RAM potrivita pentru calculatorul tau.
 

Related Posts

Comments

Write Comment

Cumperi Orice - Magazinul tau on-line © 2024

Contactează-ne