Categorii

Abonare newsletter

Alege hard disk-ul perfect pentru tine

2016-07-04 08:06:58 0 By: Victor Times Read: 1960
Alege hard disk-ul perfect pentru tine

Tot ce trebuie sa stii pentru a iti alege Hard disk-ul perfect pentru tine.

In acest articol ne propunem sa te ajutam in alegerea unui Hard disk drive intern . sau HDD cum il vom denumi mai departe , ideal pentru nevoile tale.
Pentru asta vom incepe cu formatul HDD dorit.

Privind formatul HDD-urilor este important de stiut pe ce echipament dorim sa il instalam.

Laptop-urile folosesc formatul de 2.5 inch , care este mic si compact special pentru a il putea instalala in interiorul laptop-ului tau.

La desktop-uri se foloseste de obicei formatul de 3.5 inch , care este vizibil mai mare decat cel de 2.5 inch , si care binenteles permite o racirea mai buna a acestuia.Este adevarat ca majoritatea carcaselor desktop vin acum si cu compartimente de 2.5 inch unde pot fi montate HDD speciale pentru laptop-uri si notebook-uri , dar avand in vedere ca pretul acestor HDD este mai ridicat , s-a format un obicei ca in aceste compartimente sa se instaleze SSD-urile , despre care vom vorbi intr-un alt articol.

Dupa ce am ales form-ul HDD trebuie sa fim atenti la conexiune dintre HDD si placa de baza.

Acesta conexiune se face printr-o interfata special numita SATA , care vine de la Serial AT Atachement , o interfata specializata in transferul rapid de date.
Exista trei tipuri de interfete SATA si anume.

SATA 1 care are o rata de transfer de 1.5 Gbps adica 150 Mb/secunda.Aceasta interfata nu prea se mai intalneste decat pe placile de baza vechi.

SATA 2 are o rata de transfer de 3 Gbps si anume 300 Mb/secunda.Aceasta interfata se mai gaseste doar pe placile de baza create special pentru buget limitat , dar chiar si asa aceste placi de baza au de obicei si una sau doua interfate SATA 3.
Interfata SATA 3 are o rata de transfer foarte mare , dubla fata de SATA 2, si anume 6 Gbps si anume 600 Mb/secunda fiind cea mai intalnita interfata pe placile de baza.

Putem folosi un HDD cu interfata SATA 3 pe o placa de baza cu interfata SATA 2 dar viteza acestuia va fi mult diminuate , avand o viteza de transfer de 3 Gbps.

Daca dorim un HDD pentru echipamente de supraveghere sau pentru NAS-uri , atunci este recomandat achizitionarea un HDD special construit in acest sens , in caz contrar riscam sa scurtam durata de viata a HDD selectat.

Viteza de rotatie a platanelor de asemenea influenteaza viteza de transfer dar mai ales viteza de acces la date.

Despre capacitatea HDD nu sunt prea multe de spus, binenteles odata ce un HDD are o capacitate mai mare de stocare creste si pretul acestuia.

Acum ai toate datele sa iti alegi HDD perfect pentru tine.


Related Posts

Comments

Write Comment

Cumperi Orice - Magazinul tau on-line © 2024

Contactează-ne